Cum se fabrică implantul cohlear MED-EL (2)

Cum se fabrica implantul cohlear Partea 2

Ai văzut vreodată cum este fabricat un implant cohlear? Suntem încântați să vă putem arăta câteva imagini în exclusivitate care documentează întreg procesul de fabricație a unui implant cohlear, oferite de partenerii noștri de la MED-EL.

Aceasta este a doua parte a poveștii despre fabricarea implantului cohlear. Prima parte a fost o privire aprofundată asupra modului în care sunt realizate lanțurile de electrozi, așa că dacă nu ai văzut acel articol, te invităm să îl citești înainte.

Haide acum să facem împreună încă un pas, în timp ce ne îndreptăm către unitatea de producție de implanturi a MED-EL.

Iată cum este fabricat implantul tău cohlear.

 

Tehnologie realizată manual

Cum se fabrica implantul cohlear MED-EL Fabricare

Iată spațiul în care specialiștii MED-EL realizează cele mai bune implanturi cohleare. Sala de producție ocupă un întreg etaj al sediului companiei austriece din Innsbruck. Asemenea curatei camere în care se produc lanțurile de electrozi, această încăpere este filtrată special pentru a înlătura orice fir praf sau particule străine.

În total, aproximativ 3.600 de metri pătrați sunt alocați producției. O mare parte este dedicată fabricării implantului în sine, ilustrate în imaginile de mai jos.

Cum se fabrica implantul cohlear MED-EL Electronice

De aici pornește totul: „creierul” electronic din spatele unui implant cohlear. Fiecare dintre aceste carcase albastre conțin microcipuri care trimit semnale sonore către lanțul de electrozi. Partea electronică este încastrată într-un bloc solid de titan pentru o rezistență maximă. Îmbinarea dintre cele două părți este realizată prin sudură cu laser, pentru a menține partea electronică complet izolată față de orice din afara carcasei de titan.

Un implant cohlear MED-EL trimite informații sonore către cohlee cu o viteză de până la 50.000 de ori pe secundă. Acestea pot chiar să trimită simultan sunet către diferite părți ale cohleei. Astfel, un purtător de implant MED-EL poate accesa până la 250 de tonuri sonore unice.

După sudarea cu laser de precizie, ele sunt gata de a fi încorporate într-un implant cohlear.

Dar mai întâi, fiecare microcip este supus unui test riguros de control al calității părții electronice și a carcasei.

Cum se fabrica implantul cohlear MED-EL Sudare

Pe măsură ce implantul este fabricat, acesta este mutat de-a lungul unei linii bine ordonate prin încăperea destinată producției. Pentru unii dintre acești pași, va trebui să treacă într-o cameră curățată suplimentar, situată la rândul ei în camera curată principală. Pentru a trece dintr-o cameră în alta, implanturile trebuie să treacă printr-un tampon special de aer. Se va deschide pe rând câte o parte a zonei tampon, pentru a menține izolate atmosferele celor două camere.

În imaginea de mai jos putem vedea un specialist care mută implanturile prin acel tampon de aer către pasul următorul: sigilarea în silicon.

Cum se fabrica implantul cohlear MED-EL Tehnician

Această masă de lucru este locul în care implantul ajunge la forma sa finală.

Elementele electronice asamblate, lanțul de electrozi și antena sunt așezate manual într-o formă de metal. Această formă este apoi sigilată și injectată cu silicon. După întărirea siliconului, se deschide forma și implantul este gata.

Cum se fabrica implantul cohlear MED-EL Invelis silicon

În imaginea de mai sus, implanturile din partea superioară nu au primit încă stratul de silicon. Cel din mijloc tocmai a fost scos din forma metalică și este cea mai proaspătă variantă a unui implant cohlear nou-nouț. În partea de jos, se poate vedea un specialist care sigilează un alt implant pentru a fi gata să-și găsească un nou purtător.

Cum se fabrica implantul cohlear MED-EL Testare fiabilitate

În acest punct implantul ar putea fi ambalat, sterilizat și trimis către un spital, însă pentru standardul riguros al MED-EL nu este suficient. Procesul este aproape gata, dar nu încă. La capătul liniei de producție se află o serie întreagă de teste.

În această imagine, specialistul pune implantul într-un lichid special și îl conectează la o antenă de procesor. Acest test verifică dacă implantul poate primi semnale sonore de la procesorul audio.

Cum se fabrica implantul cohlear MED-EL Impachetare

Și iată-l: un implant cohlear MED-EL în punctul final al producției. Este sigilat într-un pachet special, sterilizat astfel încât să aibă o perioadă de valabilitate de trei ani, care va rămâne astfel până când un chirurg îl va deschide exact înainte de operație.

 

Sursă articol: MED-EL