Standardul global pentru siguranța auzului în cadrul spațiilor și evenimentelor

Standardul global pentru siguran a auzului in cadrul spatiilor si evenimentelor

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că, la nivel global, peste un miliard de tineri sunt expuși riscului de pierdere a auzului (hipoacuzie) din cauza expunerii la sunet în mediile recreative. Peste 40% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 12 – 35 de ani din țările cu venituri mari și medii sunt expuse la niveluri de sunet dăunătoare în spațiile de divertisment. Riscul de afectare permanentă a auzului din cauza ascultării în condiții nesigure este costisitor dar, în același timp, evitabil.

Pentru a aborda această temă, ca parte a inițiativei „Make Listening Safe” („Să facem ascultarea sigură”), OMS a elaborat Standardul global pentru siguranța auzului în cadrul spațiilor și evenimentelor, care oferă o viziune comună a ascultării în siguranță în spații și la evenimente de divertisment. Standardul, publicat cu ocazia Zilei Mondiale a Auzului, cuprinde șase caracteristici care, odată implementate, permit membrilor publicului din întreaga lume să se bucure de muzică amplificată, beneficiind de protecția auzului și păstrând, în același timp, integritatea experienței artistice.

Ce înseamnă ascultare în siguranță?

Ascultarea în siguranță se referă la o colecție de obiceiuri și comportamente care îți permit să te bucuri de muzică, reducând în același timp riscul de deteriorare ireversibilă a auzului. Este un mod în care hipoacuzia cauzată de zgomot poate fi prevenită.

Ce este standardul global pentru siguranța auzului în cadrul spațiilor și evenimentelor?

OMS a elaborat un set de recomandări bazate pe dovezi științifice pentru a reduce riscul de hipoacuzie la persoanele care vizitează locuri de divertisment și participă la evenimente – un  răspuns la îngrijorarea tot mai mare cu privire la hipoacuzia cauzată de sunetele puternice.

Sunt șase caracteristici care alcătuiesc acest standard și se aplică unor spații precum cluburi de noapte, discoteci, baruri, concerte și festivaluri:

Infografic-Standardul-global-pentru-siguranta-auzului-spatii-evenimente-1
Infografic-Standardul-global-pentru-siguranta-auzului-spatii-evenimente-2
Infografic-Standardul-global-pentru-siguranta-auzului-spatii-evenimente-1

Implementarea și beneficiile standardului pentru siguranța auzului în cadrul spațiilor și evenimentelor

Guvernele pot elabora legi sau reglementări care să fie apoi monitorizate pentru conformitate, împreună cu campanii de conștientizare privind ascultarea în siguranță. Hipoacuzia este o problemă de sănătate publică globală în creștere. Astfel, prevenirea ei va ajuta la reducerea nevoii de îngrijire a auzului, la îmbunătățirea calității vieții și la creșterea productivității.

Proprietarii și administratorii de spații, organizatorii de evenimente și asociațiile din industrie pot adopta standardul și implementa caracteristicile sale în mod voluntar. Respectarea sănătății auzului clienților și îmbunătățirea experienței lor auditive aduce beneficii financiare unei industrii care se bazează pe capacitatea lor de a auzi.

Instituțiile de învățământ pentru muzicieni sau cele pentru ingineri acusticeni pot include un modul de siguranță a auzului care se concentrează pe nevoia, rațiunea, beneficiile și caracteristicile standardului. Se va reduce astfel pericolul de deteriorare a auzului atât pentru public, cât și pentru cei care lucrează în cadrul unor astfel de spații și evenimente.

Ce poți face pentru a promova ascultarea în siguranță în cadrul spațiilor și evenimentelor?

În fața acestei amenințări tot mai mari, guvernele, agențiile de sănătate publică, cei implicați în crearea, distribuția și amplificarea muzicii, sectorul privat, societatea civilă și alte părți interesate, au cu toții obligația de diligență în înțelegerea nivelurilor de sunet la care publicul și consumatorii sunt expuși și să creeze medii care facilitează comportamente de ascultare în siguranță.

Societatea civilă poate juca un rol esențial în creșterea gradului de conștientizare asupra standardului pentru siguranța auzului și în susținerea implementării acestuia în rândul guvernelor, proprietarilor/administratorilor de spații și evenimente și personalului care lucrează la astfel de locuri și la astfel de evenimente. Împreună putem aduce în atenție această temă de interes pentru sănătatea auzului nostru și să facem ascultarea sigură pentru toată lumea.

Pentru a auzi întreaga viață, ascultă cu grijă!