Terapia logopedică pentru bebelușii cu hipoacuzie

Terapia logopedica pentru bebelusii cu hipoacuzie

Cu cât intervenția pentru un copil cu hipoacuzie începe mai devereme împreună cu familia sa, cu atât rezultatele pe termen lung ale copilului în ce privește comunicarea sunt mai bune. În acest articol vă oferim câteva sfaturi pentru a găsi sprijinul potrivit și trei tactici pe care le puteți încerca acasă.

Caută ajutor și asistență specializată

Dacă copilul tău a fost diagnosticat cu hipoacuzie, asigură-te că:

  • Faci programări regulate la audiolog și urmezi recomandările legate de reglaj și amplificare.*
  • Cauți un logoped specializat în lucrul cu copiii hipoacuzici. Acesta poate monitoriza abilitățile de comunicare ale copilului și poate interveni timpuriu.
  • Iei legătura cu alte familii cu copii hipoacuzici pentru a primi sfaturi practice și sprijin.

Sfaturi de aplicat acasă

Sunt multe lucruri pe care le poți face chiar tu pentru a-i dezvolta abilitățile de vorbire bebelușului tău. Iată trei sfaturi pe care părinții/tutorii bebelușilor cu hipoacuzie le pot încerca acasă:

1. Ia-te după copilul tău

Vorbește, vorbește, vorbește… despre lucrurile la care bebelușul tău privește, care îi trezesc interesul, despre acțiunile pe care le face sau la care s-ar putea să se gândească. Observă copilul îndeaproape pentru a sesiza încercările sale de comunicare, cum ar fi arătarea cu degetul, privirea către un obiect sau vocalizarea pentru a spune ceva. Vorbește mai mult despre acele lucruri, pentru a-ți învăța copilul cuvintele potrivite pentru acele gânduri și concepte.

2. Vorbește despre stările sale fizice

Acesta este un alt mod de a-ți ajuta copilul să înțeleagă diferite cuvinte și, în cele din urmă, să învețe să le folosească. Vorbește cu copilul tău despre starea de foame, oboseală, fericire și supărare. De exemplu: „O, ce căscat mare! Ești obosit/ă? Da, s-ar putea să fii obosit/ă. Cred că este timpul un pui de somn.”

3. Citește cărți și cântă cu copilul tău

Cântatul stimulează mai multe zone ale creierului. Repetarea cântecelor pentru copii face ca vocabularul și propozițiile noi să fie mai ușor de învățat. Citirea cărților împreună cu copilul tău îi poate mări vocabularul și capacitatea de a utiliza propoziții, de a înțelege gândurile, sentimentele și convingerile celorlalți. De asemenea, îl va ajuta să-și dezvolte abilitățile de citire și scriere mai târziu.

*Urmează întotdeauna recomandările individuale pe care ți le oferă audiologul/specialistul ORL pentru copilul tău.

 

Sursă articol: MED-EL