Cum se fabrică implantul cohlear MED-EL (1)

Cum se fabrica implantul cohlear MED-EL

Ai văzut vreodată un implant cohlear în realitate?

Poate că ai văzut imagini ale unui implant sau o radiografie în care este vizibil. Dar cum arată acesta înainte de a fi implantat?

Acum putem vedea împreună, privind în spatele ușilor fabricii MED-EL din Innsbruck: imagini nemaivăzute, care te vor aduce față în față cu oamenii și tehnologia de la MED-EL.

Dacă domeniul implanturilor cohleare este complet nou pentru tine, această animație ar putea să-ți fie de ajutor pentru a înțelege cum funcționează aceste implanturi. (Activează subtitrarea și selectează limba română din listă.)

În acest prim articol vom începe cu procesul de fabricare a extraordinarei componente a implantului cohlear care transmite semnalele sonore către cohlee: lanțul de electrozi.

Perfecțiune handmade

Implanturile cohleare MED-EL sunt cea mai bună combinație între handmade și high-tech.

Cum se fabrica implantul cohlear MED-EL Fire

Toate lanțurile de electrozi au la bază firele unice MED-EL în formă de undă. Fiecare fir are o grosime de doar 0,025 milimetri, cu 25% mai subțire decât un fir de păr uman și este compus din 90% platină și 10% iridiu, pentru rezistență sporită la coroziune și tensiune.

Ele sunt cele care transportă semnalele sonore către ureche.

MED-EL produce aceste fire în formă de undă încă de la primul implant cohlear fabricat. Forma lor specială permite lanțului de electrozi să fie extrem de moale și flexibil, ajutând astfel la protejarea celulelor nervoase delicate din cohlee, atât de necesare pentru a putea auzi.

Cum se fabrica implantul cohlear MED-EL Asamblare

Aproximativ o jumătate de an de instruire este necesară pentru a stăpâni pe deplin îndemânarea de a fabrica un set de electrozi.

Odată ce inginerul a trecut toate testele de evaluare, va deveni unul dintre cei peste 200 de specialiști înalt calificați care produc implanturi cohleare MED-EL.

Toate lanțurile de electrozi MED-EL sunt realizate într-o cameră sterilă, controlată igienic, care este chiar mai curată decât sala de operații a unui spital modern. Pentru a se asigura că mediul este păstrat cât mai curat posibil, întreaga ținută purtată de fiecare specialist este utilizată o singură dată, ca apoi să fi spălată sau reciclată.

Cum se fabrica implantul cohlear MED-EL Matrice

Forma lanțurilor de electrozi este obținută cu ajutorul matricelor metalice personalizate ca cea de mai sus. Fiecare fir în formă de undă este plasat individual în această matrice și aliniat astfel încât să stimuleze o anumită gamă de sunete. Într-un singur lanț de electrozi MED-EL sunt până la 24 astfel fire.

Odată poziționate corect toate firele, matricea este sigilată și un amestec special de silicon este injectat în interior. La acest moment siliconul este încă lichid, de aceea trebuie introdus într-o cameră de încălzire special concepută pentru a-l solidifica.

Cum se fabrica implantul cohlear MED-EL Lantul de electrozi in cuptor

În imaginea de mai sus putem vedea cum arată un lanț de electrozi după ce au ieșit din camera de încălzire. Fiecare lanț de electrozi este păstrat în camera de încălzire pentru a se asigura că siliconul este complet tratat, păstrându-și în același timp flexibilitatea. Odată finalizată procedura, fiecare matrice metalică este scoasă și deschisă. Lanțul de electrozi proaspăt format este așezat apoi pe una dintre aceste plăci albe, marcate cu numele inginerului care l-a fabricat.

MED-EL are cea mai largă gamă disponibilă de lanțuri de electrozi: 9 în total, plus modele personalizate. Fiecare lanț are lungime, formă sau un design diferite, pentru că nu există dimensiune universală când vine vorba de corpul uman. Fiecare cohlee merită să primească un lanț de electrozi care se potrivește formei și dimensiunilor sale specifice.

E posibil să ni se pară estetici la privire, dar nu este suficient.

Cum se fabrica implantul cohlear MED-EL Testare lant de electrozi

După această etapă, fiecare lanț de electrozi este supus unui număr de teste de fiabilitate pentru a se asigura funcționarea perfectă. De exemplu, un specialist folosește aici un ohmmetru pentru verificarea transmiterii corecte a semnalului sonor de către fiecare dintre fire înspre cohlee.

 Cum se fabrica implantul cohlear MED-EL Impachetare lant de electrozi

După toate testele, lanțul de electrozi este gata pentru următorul pas: să devină o componentă a unui implant cohlear. Fiecare lanț de electrozi este introdus într-o carcasă specială de protecție și este transportat manual, de la secția în care sunt fabricați electrozii la linia de asamblare a implanturilor.

 

Sursă articol: MED-EL