3 moduri în care să-i dezvolți copilului abilitățile de comunicare în perioada sărbătorilor

Perioada sărbătorilor de iarnă este un timp aglomerat al anului pentru părinți și îngrijitori. În acest articol împărtășim câteva sfaturi care să te ajute să dezvolți ascultarea și vorbirea copilului tău în timpul vacanței de sărbători, fără a adăuga ceva în plus la deja încărcata listă cu lucruri de făcut.

1. Combină lista de sarcini cu învățarea de noi cuvinte

Pune-ți copilul să se alăture sarcinilor tale casnice și să te ajute oriunde poate. Perioada sărbătorilor oferă multe oportunități de a învăța cuvinte și concepte noi pe măsură ce parcurgeți activitățile tipice acestei perioade.

În timp ce împodobiți bradul, scrieți felicitări sau împachetați cadouri, folosiți și învățați împreună denumiri noi (de ex. stea, ren, lumânare), cuvinte care indică locul (de ex. sus, dedesubt, în spate, în față), cuvinte care indică acțiunea (de ex. înfășoară, decorează, agață) și termeni care descriu stări (de exe. speranță, îmi place, dorință, gând). Evidențiază acustic cuvintele, conceptele și structurile de propoziții noi și folosește-le în mod repetat pe tot parcursul conversației.

2. Vorbește în timp ce așteptați

Profită la maxim de contextele precum condusul până la magazin, călătoria cu autobuzul sau așteptarea la coadă pentru a exersa abilitățile de vorbire și ascultare cu copilul tău, chiar și pentru câteva minute. Profită de ocazie pentru:

  • A vorbi cu copilul tău despre ce urmează în ziua respectivă. Pentru copiii mai mici, concentrează-te pe concepte de timp precum acum, după și apoi. Învață-l pe copil aceste concepte evidențiindu-le acustic în vorbirea ta și folosindu-le în context – de exemplu: Acum trebuie să ne așteptăm rândul, apoi putem pune cumpărăturile pe tejghea.
    • Pentru copiii mai mari, evidențiază conceptele de succesiune, precum mai întâi, apoi, înainte și după, în conversația voastră – de exemplu: Astăzi trebuie să mergem la magazinul alimentar, apoi trebuie să returnăm cărțile la bibliotecă. Dar înainte de orice altceva, trebuie să trecem pe la poștă, deoarece se va închide în curând. Deci, să mergem mai întâi la poștă.
    • Adaugă raționamente pentru a crește complexitatea conversației. Fă acest lucru folosind fraze cu deoarece și deci.
  • Uitați-vă peste o carte de povești. Poartă cu tine o carte de povești pentru a vă uita și a vorbi despre ea în timp ce așteptați. În loc să citiți întreaga poveste, uitați-vă și faceți comentarii despre ceea ce se întâmplă în imagini. Ia-te după copilul tău și vorbiți mai mult despre ce îi captează atenția sau la ce anume se uită pe pagină. Inventează finaluri alternative la poveste, leagă obiecte sau evenimente din poveste de experiențele copilului tău sau discută despre ce ar putea gândi sau simți personajele. Folosește formulări prin care să extinzi răspunsurile scurte ale copilului, pentru a dezvolta frazele și propozițiile sale vorbite. Poți alege povești tematice, de Crăciun, pentru a-l ajuta pe copil să își consolideze vocabularul nou al sărbătorilor.
  • Jucați „Am văzut cu ochii mei”. Este un joc numai bun de jucat în aer liber, deoarece nu aveți nevoie de obiecte sau jucării. Acest joc îl ajută pe copilul tău să asculte și să-și amintească descrierile, să facă descrieri pentru alte persoane, să își aștepte rândul și să formuleze întrebări precum „Este un fulg de zăpadă?”. Pentru copiii mai mari puteți adăuga, de asemenea, indicii sonore pentru a dezvolta abilități de pre-alfabetizare (de exemplu: „Am văzut cu ochii mei ceva care începe cu sunetul p.”).

3. Cere ajutor

Împărtășește progresele și obiectivele actuale ale terapiei vorbirii și limbajului cu bunicii, familia extinsă și prietenii apropiați ai copilului. Cere-le ajutorul în tot ce ține de sprijinirea vorbirii, a limbajului și de dezvoltarea abilităților de ascultare ale copilului tău, în timp ce petreceți timp împreună în această perioadă de sărbători.

Oferă-le câteva sfaturi care vor fi de ajutor copilului, precum:

  • Cum să creeze un mediu de ascultare mai bun prin reducerea zgomotului ambiental și prin apropierea de copilul tău atunci când îi vorbesc.
  • Explicarea utilizării unei strategii care ajută copilul să înțeleagă și să învețe limbajul – de exemplu repetiția semnificativă sau folosirea informațiilor auditive înainte de indicațiile vizuale.
  • Învățarea celor din familia extinsă cum să comunice cel mai bine cu copilul tău, pentru a-i ajuta să profite la maxim de timpul petrecut cu familia de sărbători.

Vă dorim să aveți o vacanță frumoasă alături de familie și Sărbători Fericite!

 

Sursă articol: MED-EL