Cum m-a ajutat ADHEAR să-mi recapăt încrederea ca studentă

Núria este din Spania și studiază biomedicina la Universitatea din Barcelona, iar cu câteva luni în urmă a început să utilizeze sistemul auditiv prin conducere osoasă ADHEAR de la Med-El. În continuare, ne va povesti despre experiența ei auditivă și ne va explica în ce mod a devenit ADHEAR parte integrantă din studenția ei.

 

Numele meu este Núria, am 21 de ani și sunt originară dintr-un mic oraș de lângă Barcelona. În timpul liber îmi place să ies cu prietenii, să citesc și să cânt la chitară. De asemenea, îmi place să călătoresc și să cunosc alte culturi.

Pierderea auzului din cauza sindromului Cushing

Am o soră geamănă, pe nume Neus, și amândouă ne-am născut cu hipoacuzie bilaterală de transmisie. Aceasta a fost cauzată de o boală genetică rară, numită sindromul Cushing, care face ca oscioarele urechii medii să crească împreună, în loc de separat, iar sunetul este astfel transmis cu dificultate. De asemenea, pot fi afectate și încheieturile degetelor, foarte similar otosclerozei.

Când eram mici, Neus și cu mine nu vorbeam prea mult. La început nu a fost ceva îngrijorător pentru că gemenii dezvoltă, de obicei, propriul lor limbaj. Dar după ce ne-au observat în timpul recreației la grădiniță, părinții au fost îndrumați către un specialist care să ne testeze auzul. La scurt timp după, o echipă de la spitalul de pediatrie ne-a diagnosticat cu hipoacuzie de transmisie.

La vârsta de trei ani am fost amândouă operate la câte o ureche și funcția oscioarelor a fost restaurată prin stapedectomie. Cealaltă ureche a fost lăsată neoperată deoarece doctorii nu erau siguri că ar fi fost soluția potrivită. În orice caz, s-a dovedit curând că operația a fost alegerea corectă.

O copilărie normală

Mulțumită stapedectomiei, sora mea și cu mine am învățat repede să vorbim și am crescut ca orice alt copil. Am urmat școala primară și cea gimnazială în regim normal și nu am avut nevoie de aparate auditive. Am avut note bune, am absolvit liceul, iar astăzi suntem amândouă studente la universitate.

Întotdeauna m-au fascinat fiziologia umană și genetica, așa că am decis să studiez biomedicina. Sunt în anul trei la Universitatea din Barcelona și mi se pare foarte interesant să învăț mai multe despre corpul uman și despre progresele științei în domeniul medical.

Viața de student cu hipoacuzie

La facultate m-am simțit, pentru prima dată în viață, nesigură în ce privește hipoacuzia mea. Adesea eram îngrijorată, stând în amfiteatrele mari pline cu oameni, dacă am auzit totul sau dacă notițele mele de curs erau corecte sau nu. De multe ori a trebuit să îmi întreb colegii dacă i-am înțeles corect pe profesori.

Eram în al doilea an de studii când am decis că trebuie să fac ceva în legătură cu pierderea mea de auz și cu nesiguranța de la facultate generată de aceasta. Atunci doctorul mi-a arătat ADHEAR. Mi-a recomandat să încerc această soluție pentru auz în loc să mă supun iarăși unei operații. Întotdeauna am avut suportul doctorului nostru și a avut dreptate și despre ADHEAR. Mulțumită specialiștilor de la centrul de auz din Barcelona am avut posibilitatea de a-l testa o perioadă de timp pentru a vedea dacă îmi va fi de ajutor.

Mai multă încredere în sine cu ADHEAR

Înainte de ADHEAR nu aveam nicio experiență cu aparatele auditive pentru că m-am descurcat destul de bine la școală fără ele. La început mi s-a părut un pic ciudat, dar imediat după mi-a fost limpede: ADHEAR este perfect pentru mine! Pot auzi mult mai bine în viața de zi cu zi la facultate. Nu mai e nevoie să îmi întreb colegii sau să trebuiască să stau mereu în primul rând – acum pot alege să mă așez unde vreau. Fie că sunt în primul sau în ultimul rând, cu ADHEAR pot urmări cu ușurință cursurile și pot lua notițe. Îmi oferă mult mai multă încredere în mine!

Ce îmi mai place la ADHEAR este că abia se vede, mai ales cu părul lung. În cele câteva luni în care am purtat ADHEAR la facultate, am fost întrebată o singură dată despre el și, astfel, nu trebuie să fac din hipoacuzia mea un subiect de discuție dacă nu vreau.

Sfatul meu pentru studenți cu hipoacuzie

Aș dori să le dau studenților cu pierderi de auz un sfat: să nu vă fie frică de noul mediu universitar, dar asigurați-vă că înțelegeți toți vorbitorii și puteți lua notițe. Unele universități nu țin cont de nevoile persoanelor cu hipoacuzie. Și din moment ce sunteți un fel de „anonimi”, în special în universitățile mai mari, trebuie adesea să vă purtați singuri de grijă și să vă căutați propriile soluții. Eu am găsit o astfel de soluție – ADHEAR a fost cu siguranță pasul potrivit pentru mine!

Te așteptăm în centrele Audiologos să afli dacă ADHEAR este o soluție și pentru tine.

Sursă articol: MED-EL