Cum să faci față întrebărilor despre implantul tău auditiv

De-a lungul experienței tale auditive, prietenii, familia, colegii și alți oameni pe care îi întâlnești vor fi curioși cu privire la acea tehnologie interesantă vizibilă pe capul tău: procesorul implantului cohlear. Oamenii devin curioși atunci când văd ceva cu care nu sunt obișnuiți și, prin urmare, vor pune întrebări pentru a-și satisface curiozitatea. În funcție de ceea ce gândești tu despre faptul că porți un implant auditiv, vei interpreta diferit întrebările lor: poți fie să vezi o ocazie de a vorbi despre cum funcționează implantul și cum îți îmbunătățește calitatea vieții, fie să te simți deranjat.  În acest articol vom da câteva idei despre cum să răspunzi la întrebările complicate din partea celor din jur despre implantul tău cohlear.

Asumarea identității auditive

Indiferent de vârstă, este important să accepți implantul auditiv ca fiind o parte a identității tale. Acceptarea faptului că implantul face acum parte din tine te poate ajuta să explici cu încredere modul de funcționare al dispozitivului tău și beneficiile pe care ți le aduce. Vei face astfel față cu brio interacțiunilor sociale dificile. Dacă ești adolescent, o atitudine încrezătoare în propriile forțe te poate ajuta să eviți bullying-ul.

Încurajăm părinții copiilor mici care primesc un implant auditiv să creeze împreună cu aceștia o carte a experienței cu implant, o agendă sau un caiet în care să fie notate: descrierea hipoacuziei, cum s-a desfășurat operația, cine face parte din echipa de specialiști care se ocupă de copil ș.a. Acest lucru va permite copilului să se obișnuiască să discute despre implantul și despre auzul său. Astfel, atunci când copilul va începe școala, va putea să vorbească despre dispozitivul său cu încredere, ca făcând parte din propria identitate.

Întrebări pe care le vei primi și sfaturi referitoare la ce poți răspunde

Cum se aude cu implantul?

Este un aspect foarte diferit pentru fiecare purtător de implant în parte și numai tu știi cum este experiența aceasta pentru tine. Unele site-uri web oferă simulări ale audiției prin implant cohlear, care fac sunetul să se audă robotizat și ascuțit, dar sunt și exemple cu sunete mai bogate și mai muzicale. Dacă ai primit implantul auditiv în copilărie, acesta va fi singurul auz cu care ești familiarizat și nu vei putea să îl compari cu experiența persoanelor cu auz normal. Dacă ai fost implantat după pierderea auzului, este posibil să ai un element de comparație mai bun. Vorbește deschis și sincer; prietenii și familia vor dori cu adevărat să știe cum este experiența ta!

Va trebui să porți un implant auditiv pentru totdeauna?

Răspunsul scurt este: da. Implantul auditiv nu vindecă sau nu repară auzul, dar rezolvă problema hipoacuziei prin stimularea directă a nervului auditiv, astfel că va trebui întotdeauna să-l porți pentru a auzi clar.

De ce nu poți auzi la fel de bine în situații zgomotoase?

Procesorul implantului auditiv este bun pentru a distinge sunetele vocii dintre alte zgomote și va face mai ușoară înțelegerea cuvintelor. Dar dacă ești într-un loc cu mulți oameni care vorbesc simultan, procesorul nu va ști ce voce să amplifice pentru tine. Un logoped te va ajuta, prin exerciții, să înveți strategii prin care să-ți îmbunătățești ascultarea în situații zgomotoase.

Poți zbura cu avionul?

Da, poți! Este util să ai asupra ta o carte de identificare a dispozitivului pentru a o prezenta echipei de securitate atunci când te deplasezi prin zona de scanare, astfel încât să înțeleagă de ce a fost declanșat detectorul de metale. Poți alege să dai jos procesoarele audio sau să le lași pornite.

Poți face un RMN?

Scanarea RMN în siguranță este deosebit de importantă pentru purtătorii de implant cohlear, deoarece fiecare implant cohlear are un magnet intern, ce poate fi afectat de o astfel de procedură. Aproape toată lumea va avea nevoie de un RMN de-a lungul vieții, astfel încât oamenii ar putea să se întrebe dacă tu ai voie să faci investigații RMN. Fiecare implant cohlear MED-EL din ultimii 20 de ani a fost proiectat astfel încât să poți face scanări RMN în siguranță.

Funcționează imediat?

Un implant auditiv nu este ca o pereche de ochelari pe care îi pui la ochi și experimentezi imediat beneficiile. Implantul auditiv va stimula în mod direct nervul auditiv și va dura ceva timp pentru creierul tău să recunoască și să reacționeze la această nouă stimulare. Terapia auditiv-verbală și perseverența sunt esențiale pentru a auzi cât mai bine cu un implant auditiv – așa că rămâi consecvent(ă)!

 

Sursă articol: MED-EL