Aparate auditive decontate pentru persoanele cu dizabilități

aparate-auditive-decontate-persoane-dizabilitati-audiologos

Persoanele cu dizabilități auditive pot achiziționa aparate auditive decontate complet în centrele de îngrijire a auzului AUDIOLOGOS din București, Brașov și Oradea, în cadrul proiectului operațional „Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități” desfășurat de Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA) și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

Persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, care sunt în căutarea unui loc de muncă și atestă încadrarea în grad de handicap a dizabilității auditive, pot folosi voucherul emis de ANDPDCA, în valoare de 23.000 lei, pentru a achiziționa tehnologie asistivă – aparate auditive și accesorii.

Pentru a intra în posesia voucherului, persoanele eligibile au de parcurs câteva etape stabilite în cadrul proiectului.

Cum obțineți aparatul auditiv pe baza voucherului

În prima etapă, persoana cu dizabilități se prezintă la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) – vezi aici lista agențiilor din țară – cu următoarele documente:

  • carte de identitate;
  • adeverință medicală;
  • ultimul document de studii.

Agenția va înregistra persoana ca fiind în căutarea unui loc de muncă și va acorda servicii de informare, consiliere și mediere. În urma semnării Acordului privind participarea la măsurile pentru stimularea ocupării forței de muncă, solicitantul va lua parte la minimum două activități asigurate de AJOFM.

În a doua etapă, persoana cu dizabilități va depune la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) – vezi aici lista direcțiilor generale din țară – următoarele documente:

  • Cererea pentru acordarea voucherului;
  • Certificatul de încadrare în grad de handicap și Anexa acestuia (copii);
  • Recomandarea medicului specialist privind tipul de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces;
  • Acordul privind participarea la măsurile pentru stimularea ocupării forței de muncă asigurate de AJOFM, însoțit de Planul individual (copie) ;
  • Angajamentul că nu înstrăinează produsul asistiv.

În a treia etapă, DGASPC va transmite către ANPD cererea depusă de persoana cu dizabilități, iar ANPD va trimite înapoi spre DGASPC voucherul nominal în formă tipărită, de unde va fi ridicat de către solicitant. Cu acest voucher sunteți așteptați la centrele Audiologos – care fac parte din lista furnizorilor de tehnologie asisitivă – pentru a primi aparatul auditiv recomandat de specialistul nostru.