Expunerea la zgomot este una dintre principalele cauze ale pierderii auzului. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nici nu observă că zgomotul dăunează urechilor. Vederea și auzul sunt simțuri importante pentru interacțiunea noastră socială și, în timp ce putem închide ochii pentru a le oferi o pauză, urechile noastre sunt într-o stare de disponibilitate permanentă.
Pentru că percepem în mod continuu sunete, chiar și în timpul somnului, este important să gestionăm cât putem de bine expunerea la zgomotele din viața noastră cotidiană, pentru a ne proteja auzul.
În infograficul de mai jos am evidențiat câteva dintre sunetele care ne înconjoară – de la cele mai zgomotoase până la cele mai liniștite – și efectul produs de acestea la nivelul urechilor.
Zgomotele puternice pot răni celulele senzoriale delicate – celulele ciliate ale cohleei din urechea internă. Aceste celule ajută la transformarea vibrațiilor sonore în semnale electrice care călătoresc de-a lungul nervilor, de la ureche la creier. Odată deteriorate și apoi distruse, celulele ciliate nu se mai regenerează, iar auzul este afectat definitiv.
Volumul și timpul de expunere la zgomot
Expunerea continuă la zgomot de peste 85 dB (decibeli) va provoca, în timp, pierderi de auz. Volumul și durata expunerii la sunet indică nivelul de nocivitate al unui zgomot. În general, cu cât este mai puternic zgomotul, cu atât este necesar mai puțin timp pentru a duce la pierderea auzului.
Timpul maxim de expunere la 85 dB este de opt ore. La 110 dB, timpul maxim de expunere este de un minut și 29 de secunde. Dacă sunteți în situația de a nu putea evita expunerea la zgomot, vă recomandăm să limitați timpul de expunere și/sau să purtați protecție auditivă. O creștere de trei dB dublează cantitatea de zgomot și reduce la jumătate durata recomandată a timpului de expunere.
Semnale de avertizare
Pierderea auzului indusă de zgomot este cumulativă de-a lungul cursului vieții. Adesea, când o persoană își dă seama că are pierderi de auz, este prea târziu. Există însă anumite semne timpurii care ne atrag atenția că poate exista o problemă de auz.
Dacă după o experiență zgomotoasă simțiți un țiuit sau un fâșâit în urechi, imediat după expunerea la zgomot, și/sau percepeți sunetele mai înfundate decât de obicei – făcând dificilă înțelegerea conversațiilor – urechile vă transmit semnale de avertizare.
Ce putem face
Pentru a evita pierderea auzului indusă de zgomot, acordați atenție zgomotelor din jurul vostru și reduceți volumul ori de câte ori este posibil. Evitați sau limitați timpul petrecut în locuri sau la evenimente zgomotoase (evenimente sportive, concerte pop/rock, cluburi etc.).
Iată 4 lucruri de făcut pentru a vă proteja auzul:
- Purtați antifoane de urechi pentru perioadele lungi de expunere la zgomot – la cabinetele Audiologos puteți găsi cele mai bune opțiuni de antifoane de pe piață.
- Aplicați regula de 60/60 pentru dispozitivele de ascultare a muzicii la căști: ascultați la niveluri de până la 60% din volumul maxim, pentru un total de 60 de minute pe zi.
- Protejați urechile copiilor și adolescenților.
- Testați-vă auzul dacă observați schimbări în auz – în cabinetele Audiologos specialiștii noștri vă pot consilia în orice tip de pierdere de auz. Fă o programare