Soluțiile Audio Service pentru pierderea auzului

Deteriorarea auzului

Factori care îți pot fura auzul

La majoritatea oamenilor auzul se deteriorează în timp, iar cauzele posibile sunt multiple. Cele mai frecvente două cauze sunt:

Pierderea auzului cauzată de îmbătrânire

Pe măsură ce îmbătrânim, începând cu vârsta de 50 de ani, celulele senzoriale responsabile pentru auz își pierd din acuitate. Frecvențele înalte sunt cel mai grav afectate, ceea ce poate face dificil să auziți soneria telefonului sau cea de la ușă. Adesea este nevoie să depuneți un efort considerabil pentru a urmări conversațiile în grupuri mai mari de oameni. Pentru a complica și mai mult problemele, zgomotele puternice sunt resimțite ca fiind foarte neplăcute.

Pierderea auzului indusă de zgomot

Poate fi numită cea mai modernă formă de pierdere a auzului. Nu numai că este una dintre cele mai frecvente boli profesionale, dar este cauzată de paleta largă de zgomote din societatea noastră modernă. Acesta este probabil și motivul dezvoltării sale lente, într-o escaladare continuă: pierderea auzului cauzată de creșterea expunerii la zgomot este un fenomen din ce în ce mai frecvent în rândul tinerilor. Un exemplu semnificativ în acest sens este ascultarea muzici – în mod excesiv – la volum ridicat. În stadiile incipiente ale pierderii auzului indusă de zgomot, persoanei afectate îi este adesea greu, la început, să audă frecvențele înalte, iar apoi perceperea frecvențelor medii este și ea slăbită.

Pentru ambele tipuri de deteriorare a auzului, sisteme auditive de ultimă generație ajută la îmbunătățirea auzului.

Diagrama alăturată ilustrează pierderea auzului indusă de zgomot. Un test auditiv cu un audiolog vă poate oferi informații rapide despre propriul dumneavoastră auz.

Cum poți obține un aparat auditiv

Majoritatea tipurilor de pierdere de auz pot beneficia de amplificarea performantă oferită de aparatele auditive Audio Service. Aparatele auditive digitale moderne pot îmbunătăți considerabil auzul și, prin urmare, vă pot îmbunătăți calitatea vieții.

Un profesionist în domeniul îngrijirii auditive va evalua capacitatea auditivă pentru a determina cauza și gradul pierderii auzului. Modul de viață și preferințele personale vor fi luate în considerare pentru a vă asigura că veți obține cel mai potrivit sistem auditiv pentru gradul dumneavoastră de hipoacuzie. În cazul în care problema se datorează unei afecțiuni medicale, veți fi îndrumat(ă) către un medic ORL-ist.

Conform legislației din țara noastră, o persoană adultă poate primi o data la 5 ani, din partea Casei de Asigurări de Sănătate (CAS), o decontare de aproximativ 1.000 lei pentru o singură proteză auditivă. În cazul copiilor, această sumă este decontată o data la 3 ani, pentru ambele aparate. La cabinetele Audiologos beneficiați de consiliere în ceea ce privește întocmirea dosarului necesar pentru obținerea decontării din partea CAS.

Alegerea unei proteze auditive

În aceste vremuri agitate, în care viața se desfășoară cu rapiditate, suntem zilnic bombardați cu o mulțime de stimuli acustici și optici. Este mai important ca niciodată să avem grijă de simțurile noastre, în special de cel auditiv.

Aparate auditive retroauriculare (BTE)

Acest tip de aparat este situat în spatele pavilionului urechii. Sunetul este transmis în ureche printr-un tub subțire. La capătul tubului se află o cască, ce asigură o fixare sigură și o transmisie perfectă a sunetului. Cu sistemele alternative de tip ureche deschisă, canalul auditiv nu este închis, ceea ce înseamnă că sunetul este perceput într-un mod foarte natural. Aparatele auditive retroauriculare moderne sunt disponibile într-o mare varietate de dimensiuni și forme, reușind să ofere o soluție discretă potrivită pentru aproape orice tip de pierdere a auzului.

Aparate auditive RIC (cască în conduct)

La aceste aparate auditive difuzorul este situat în interiorul conductului auditiv. În timp ce la aparatele retroauriculare receptorul este încorporat în carcasa din spatele lobului urechii,  la aparatele auditive de tip RIC receptorul se află la capătul unui fir subțire, în interiorul urechii. Cabluri subțiri străbat firul de suport și conectează astfel restul circuitului la receptor.

 

Aparate auditive intraauriculare (ITE)

Așa cum sugerează numele, aceste aparate sunt purtate în ureche. Tehnologia laser de ultimă generație permite producerea acestor aparate auditive cu precizie milimetrică, garantând astfel o potrivire perfectă, discreție maximă și un auz natural. Întreaga tehnologie complexă din interiorul aparatului auditiv este așezată într-un spațiu minuscul. Fiecare aparat auditiv se potrivește perfect canalului auditiv și este personalizat specificului anatomic al fiecărei persoane.

Aparate auditive retroauriculare (BTE)

Mici ajutoare cu capacitate mare

În zilele noastre aparatele auditive retroauriculare sunt de mici dimensiuni, discrete, se potrivesc perfect în spatele urechii și sunt disponibile în culori atractive. Ele sunt potrivite pentru recuperarea multor tipuri de hipoacuzii.

Cum se transmite sunetul prin intermediul aparatelor retroauriculare? Microfonul protezei auditive preia sunetul, circuitele interioare, situate în carcasa retroauriculară îl procesează, apoi este transmis mai departe printr-un tub subțire. La capătul acestuia este o piesă care ancorează aparatul în ureche, numită în termeni tehnici olivă. Oliva poate fi făcută la comandă pentru a se potrivi conductului auditiv al fiecărui pacient, sau poate fi standard.

Există mai multe modele de aparate auditive retroauriculare:

Modelul XS

Modelele din gama XS sunt deosebit de mici și pot fi purtate extrem de discret în spatele urechii. Această soluție este potrivită în special pentru hipoacuziile ușoare până la medii.

Modelul DUO

Modelele Duo au dimensiuni, mici, cu circuite de amplificare puternice. Funcționează cu baterii mai mari față de modelul XS, ceea ce permite o schimbare a acestora la intervale de două săptămâni. Sunt potrivite pentru hipoacuzii ușoare, medii și moderate.

Atât modelul XS, cât și cel DUO, pot fi utilizate cu olive deschise, care lasă urechea să se aerisească, sau cu olive clasice.

Modelul Power – P

Modelul Power este disponibil în 3 variante și asigură restabilirea unui nivel bun de înțelegere a vorbirii pentru pierderile de auz de grad moderat și sever.

Modelul High Power – HP

Modelele High Power, ușor mai mari, se adresează pierderilor de auz severe și profunde, contribuind la îmbunătățirea calității vieții. Bateriile asigură funcționarea aparatelor un timp îndelungat, de până la 3 săptămâni.

Aparate auditive RIC (cască în conduct)

La aceste aparate auditive casca (difuzorul) este situată în interiorul conductului auditiv, în timp ce la aparatele retroauriculare receptorul este încorporat în carcasa din spatele lobului urechii, împreună cu restul circuitului.

Casca este conectată cu partea situată în spatele urechii prin intermediul unui tub subțire, străbătut de cabluri fine.

Există mai multe modele de aparate auditive RIC:

Sun

Aparatele auditive din această gamă se adresează pierderilor auditive ușoare până la severe și oferă un nivel impresionant de confort, ușurință în utilizare și flexibilitate. Pot funcționa cu baterii Zinc-Aer sau cu acumulatori Litiu-Ion.

Mood

În Mood au fost integrate cele mai noi tehnologii de procesare a sunetelor. În dezvoltarea acestora, s-a pus accentul pe confortul auditiv, pe ușurința în utilizarea zilnică și pe flexibilitatea adaptării la mediile sonore.

Rixx

Rixx sunt printre aparatele auditive de tip RIC de cele mai mici dimensiuni, create pentru persoanele care pun accent pe discreție în viața lor. Rixx combină o dimensiune mică unică pentru un aparat auditiv la acest nivel tehnologic, cu funcții automate de ultimă generație.

Stiline (Slim-RIC)

Designul unic și elegant de tip Slim-RIC al modelului Stiline este unul foarte atractiv pentru utilizatorii noi și cei existenți. Caracteristicile tehnice și audiologice superioare fac din acest dispozitiv o alegere sigură. Cu Stiline aveți o gamă largă de opțiuni, configurații tehnice și culori.

Stiline combină un design excepțional și distinct cu opțiunea de Streaming Audio Direct și oferă caracteristici audiologice performante. Este disponibil în trei combinații de culori moderne.

Aparate auditive intraauriculare (ITE)

Discret și puternic

Canalul auditiv al fiecărei persoane este unic. Aceasta duce la necesitatea de a personaliza aparatele intraauriculare. Există aparate intraauriculare care sunt potrivite pentru o gamă largă de hipoacuzii: de la aparate auditive foarte mici, care încap adânc în canalul auditiv, până la aparate care sunt purtate în concă. Toate modelele ITE  au un lucru în comun: sunt personalizate și confecționate la comandă folosind tehnologia laser de ultimă generație, astfel încât să fie extrem de confortabile de purtat.

Pierderea auzului poate lua diferite forme. Prin urmare, veți avea propriile cerințe specifice, pe care trebuie să le îndeplinească aparatul auditiv. Modelele individuale au o tehnologie internă de mici dimensiuni, dar foarte sofisticată. Astfel, fiecare model este disponibil cu diferite caracteristici de performanță și opțiuni, în funcție de cerințe.

DIC

Aparatele auditive DIC sunt extrem de mici și pot fi introduse adânc în canalul auditiv, astfel încât să fie poziționate în apropierea timpanului. Prin urmare, ele sunt foarte puțin vizibile din exterior. Modelul Audio Service: Icon DIC.

Mini-CIC

Aparatele auditive Mini CIC sunt mici și discrete din punct de vedere cosmetic. CIC înseamnă Complet în Canal, adică aparatul este poziționat integral în canalul auditiv. Modelul Audio Service: Icon Mini-CIC.

CIC/Mini ITC

Modelele CIC sunt foarte discrete și doar puțin mai mari decât modelele Mini CIC. Modelul Audio Service: Sina.

ITC

Aceste modele umplu conductul auditiv și o mică parte din concă.  Modelul Audio Service: Vega.

ITC

Acest model umple conca, bateriile sunt mai mari, permițând o utilizare mai îndelungată. Modelul Audio Service: Ida.